افسانه شیپوری
شرکت خدمات ماهواره ای هیسپاست از روز جمعه، یکم دی ماه، برنامه های پرس تی وی و همچنین هیسپان تی وی، شبکه اسپانیایی زبان ایران، را از فهرست پخش ماهواره ای خود در اسپانیا وآمریکای لاتین حذف کرده است. این خبری بود که چند روز گذشته وب سایت پرس تی وی آن را منتشر کرد. گفته می شود حذف این شبکه ها در راستای افزایش تحریم ها علیه ایران از سوی غرب صورت گرفته است. پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر در گفت وگو با ابوالفضل ابوترابی، عضو هیأت رئیسه کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس این موضوع را مورد بررسی قرار داده که متن آن را در ذیل می خوانید.
هدف کشورهای غربی و اتحادیه اروپا از قطع شبکه های ماهواره ای ایران چیست؟ آیا تحریم رسانه ای خلاف قوانین بین المللی نیست؟
اقدام غرب در حذف شبکه های جمهوری اسلامی ایران از ماهواره یوتل ست و هیسپاست، هیچ گونه وجهه قانونی ندارد و برخلاف ادعاهای آنها است. ادعای آزادی بیان از سوی غرب با اقداماتی که انجام می دهند در تضاد با واقعیتی است که علیه کشورهای مخالف خود از جمله ایران به کار می گیرند. آنها مدعی آزادی بیان و اطلاع رسانی هستند اما زمانی که نوبت به خودشان می رسد تحمل سخنان مخالف خود را ندارند و به همین جهت شبکه های ایران را از ماهواره ها حذف کردند تا صدای مخالفان به گوش جهانیان نرسد. تحریم رسانه ای کشورها ، مغایر با آزادی بیان و آزادی اطلاع رسانی است . غرب مدعی است که ایران در حال ساخت بمب اتم است، در حالی که خودشان صدها کلاهک اتمی دارند و از آن علیه کشورهای دیگر هم استفاده می کنند ، این جرم است یا ادعای آنها که تبدیل به جوک سیاسی قرن شده و تنها ادعایی دروغین درباره کشور ما است. این ادعاها در حالی از سوی غرب و رژیم صهیونیستی مطرح می شود که هیچ مدرکی علیه ایران ندارند و در واقع این توهمات ذهن مقامات غربی است که به وسیله آن، تحریم هایی که مغایر با قوانین بین المللی است و خود آنها نوشته اند، به ایران تحمیل می کنند. این تحریم ها تنها به این دلیل است که پاسخ روشنی برای جهانیان و افکار عمومی ندارند و نمی خواهند صدای رسانه های ایران که چیزی جز حقیقت را بیان نمی کند، به گوش جهانیان برسد.
به نظر شما آیا می توان قطع شبکه های ماهواره ای ایران را جنگ علیه ایران تلقی کرد؟
امروزه ابزار جنگ تغییر یافته و به جنگ رسانه، جنگ مطبوعات، جنگ سایبری و فرهنگی، اقتصادی تبدیل شده است. دشمنان از تمام این جنگ ها علیه ایران بهره می جویند ویکی از این جنگ ها جنگ رسانه ای است. نمونه بارز آن را در سوریه می بینیم . قبل از اینکه در سوریه جنگ نظامی صورت گیرد،اولین اقدام تروریست ها هدف قرار دادن صدا وسیمای این کشور بود،برای اینکه سوریه نتواند صدایش را به گوش جهانیان برساند و این موضوعی بسیار واقعی و ملموس است. تروریست ها مدام صدا وسیما و خبرنگاران را هدف قرار می دهند و سپس شبکه های ماهواره ای این کشور را حذف کردند و این دقیقا همان کاری است که درباره ایران انجام می دهند، اما باید بدانند که در مورد ایران موضوع بسیار متفاوت است و مانند گذشته در جنگ سایبری و رسانه ای نیز از ما شکست خواهند خورد. ایران برای جهانی کردن حرف و تفکر خود می تواند از فضاهای دیگراستفاده کند، همان طور که آمار وارقام نشان می دهد میزان مراجعه به سایت ها و شبکه های کشور ما کم نیست.
ایران چگونه می تواند این مساله را از طریق نهادهای بین المللی پیگیری کند؟
قطعا ایران می تواند این موضوع را از طریق نهادهای بین المللی پیگیری کند و این حق برای کشور ما محفوظ است. اما متاسفانه تاکنون نهادهای قانونی ما از این فضا به خوبی استفاده نکردند. باید دستگاه قضایی و نهادهای حقوق بشری ما از موضوع مغایرت تحریم رسانه ها با آزادی بیان بهره جویند و از لحاظ حقوقی آن را در نهادهای بین المللی پیگیری کنند. قوه قضائیه ، اساتید ،حقوقدانان بین المللی، اعضاء نهادهای حقوق بشری ، ریاست جمهوری وکمیته امور بینالملل کمیسیون قضایی مجلس می توانند با کمک یکدیگرو تشکیل یک تیم زبده در این خصوص اقدامی درست و به جا انجام دهند و از ظرفیت حقوقی و بین المللی استفاده کنند و برای احقاق حقوق ایران و ایرانیان تمام توان خود را به کار گیرند.